dilluns, 12 d’abril del 2010

CONTES A LA VORA DEL FOC

El dia de la nevada vam quedar-nos a les fosques sense llum ni calefacció, aquella nit vam passar-la cadascú a casa seva. L'endemà, veient que s'allargava, vam decidir ajuntar-nos a casa d'en Gep al voltant del foc.
Allí hi havia caliu i una taula plena de menjar, amb pernil, formatge, fuet, truita de patates, olives, vi, ratafia; mentre fèiem torrades, la llum del foc i les espelmes conformaven un ambient íntim i misteriós,
El silenci de la tele ens predisposava a parlar, fou així com en Gep recordant-se d'aquells contes a la vora del foc, començà:

Allà a les muntanyes del Pallars hi vivien en Sisco i la Dolors amb sis filles i un vailet. El menjar no hi abundava i quan tot just aprenien a cordar-se les espardenyes que ja tocava treballar.
La seva vida era tranquil·la, però quan s'aproximava la Fira les filles es neguitejaven, doncs era costum d'aprofitar l'esdeveniment per fer-hi tractes de casoris, i això a elles no els hi agradava gens ni molla.
Arribat el dia, en Sisco matinà per triar un bon lloc a la plaça on deixar les ovelles. Assegut al pedrís de la casa del davant mentre esperava els possibles tractants, una dona surt al balcó, el reconeix i en un no-res baixa al carrer:
"-Bon dia, Sisco. No vos convé pas res de casa? De tot quant necessiteu i naltris tinguem, sabeu que en podeu disposar.
- Moltes gràcies, Rita.
- Bé, ara el que cal es fer les deu hores, au! Espereu-me, que vai a buscar un tall de xolís i un porró de vi.
- Rita, no cal, que jo ja porto prou menjar ací a les alforges.
- Bé, si es així, desprès vull que vingueu a casa per tastar la girella, el formatge de tupí i el confitat. Ara, no hem sabreu dir pas que no, oi?"
A boca-foscant, quan ja ha venut el bestiar, se li atansa un home, i quan comença a parlar, el talla tot dient... "d'aquest tracte no en vui pas saber res; el xicot ja l'escolliran les meues filles."

I fou així com decidiren, de tant en tant quedar-se a les fosques, a explicar contes a la vora del foc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada