dijous, 29 de maig del 2008

LLENGÜES

Al món hi ha 6912 llengües vives, d'aquestes la meitat solsament tenen 5000 parlants, les 10 llengües més difoses compten amb milions de practicants.

Hi ha llengües en perill de desaparició:
-L’EYAK (Alaska), la última persona que el parlava ha mort aquest gener del 2008. Ara els Eyak s’esforcen per documentar i recuperar la seva llengua.
-El KALLAWAYA (Andes bolivians) menys de 100 persones parlants; es l’idioma secret dels curanders i recull coneixements medicinals de plantes, animals i minerals.
-L’ÖS (Sibèria central) menys de 30 persones, el poble Ös conserva un sistema de vida tradicional basat en la caça, la pesca i la recol•lecció.

Quan desapareixin aquestes llengües haurem perdut uns coneixements sobre la natura i la seva cultura.

El procés històric de la mort d’una llengua comença amb discriminació i acaba amb assimilació. Per això hem de fer-nos-en missatgers.

Una llengua compartida és l’expressió més profunda de la identitat d'un grup humà i el mitjà més eficaç de transmetre els coneixements culturals d'una generació a l'altra.

"tota llengua és un antic bosc de la ment, una conca fluvial del pensament, un ecosistema de possibilitats espirituals." WADE DAVIS (antropóleg).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada